Jadłospis

Jadłospis od 20.03.2023 do 24.03.2023 r.

DATA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

PONIEDZIAŁEK

20.03.2023

Parówki z szynki, grzane pieczywo mieszane z masłem, papryką czerwoną, ogórek zielony, plasterki, herbata z cytryną i cukrem, mleko.

 

Zupażurek z ziemniakami na wywarze z mięs i włoszczyzny .

II Danie – pierogi z mięsem, kraszone masłem z cebulką, mleczko smakowe z rurką, kompot wieloowocowy.

Bułka mleczna z masłem i nutellą, ogórkiem kiszonym, herbata z cytryną, mleko.

WTOREK

21.03.2023

Bułka ziołowa lub kajzerka z masłem i pasztetem wieprzowym, herbata owocowa z cukrem. Zupa – rosół z makaronem na wywarze z mięs i włoszczyzny.

II Danie – pałki z kurczaka z pieca konwekcyjnego, buraczki gotowane, wiórki, ziemniaki puree z masłem.

Sok multiwitamina.

 

Jogurt owocowy, sok owocowy.

 

 

ŚRODA

22.03.2023

Chałka drożdżowa z masłem i miodem, mleko z kakao naturalnym, herbata owocowa. Zupa – ogórkowa z ziemniakami na wywarze z mięs i włoszczyzny ze śmietaną .

II Danie – kopytka z twarogiem, masłem i cukrem, banan, woda niegazowana.

Bagietka z masłem i serkiem topionym, cząstki jabłka, herbata owocowa.

CZWARTEK

23.03.2023

Bułka kanapkowa z pastą z masła i tuńczyka lub z serkiem Gouda, ogórek kiszony, herbata pokrzywowa, mleko. Zupa – kalafiorowa z ryżem na wywarze z mięs i włoszczyzny.

II Danie – gulasz wieprzowy, ogórek kiszony, kasza jęczmienna z wody, mus owocowy.

Kompot wieloowocowy.

Galaretka wiśniowa z brzoskwiniami w syropie, pałki kukurydziane.

PIĄTEK

24.03.2023

Mleko z płatkami śniadaniowymi z owocami suszonymi, ciabata z masłem, herbata Saga z cytryną i cukrem. Zupa – pomidorowa z makaronem kuleczkowym na wywarze z mięs i włoszczyzny ze śmietaną.

II Danie – ziemniaczki z patelni duszone na maśle w ziołach i cebulce, maślanka.

Babka marmurkowa, herbata owocowa.

DO PRZYGOTOWANIA POSIŁKÓW UŻYWANE SĄ PRZYPRAWY: PIEPRZ, ZIELE ANGIELSKI,E LIŚĆ LAUROWY, MAJERANEK, OREGANO, BAZYLIA, TYMIANEK, ZIOŁA PROWANSALSKI, CUKIER WANILIOWY I INNE.

W WYJĄTKOWYCH SYTUACJACH INTENDENT ZASTRZEGA SOBIE MOŻLIWOŚĆ DOKONANIA KONIECZNYCH ZMIAN W JADŁOSPISIE ( np. niedostarczenie w odpowiednim czasie towaru przez dostawcę, zła jakość produktów, braki personelu z powodu L4).

Woda niegazowana dostępna bez ograniczeń w salach.