Chatka z piernika
Skoro dzisiaj mówimy o Jasiu i Małgosi, nie może zabraknąć chatki z piernika 🙂 Jak ją wykonać? Oto jeden ze sposobów. Poproś o pomoc kogoś dorosłego 🙂
Składniki:
Ciasto piernikowe:
- 250 g płynnego miodu
- 250 g brązowego cukru (ewentualnie zwykłego)
- 100 g masła
- 600 g mąki pszennej
- 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika (3,5 – 4 łyżeczki)
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 1 jajko
Lukier:
- 1 białko
- ok. 200 g cukru pudru
Dodatkowo:
- dowolne słodkości do ozdobienia domku
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Miód, cukier i masło podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostawić do ostygnięcia.
- Mąkę wymieszać osobno z przyprawą korzenną i kakao. Sodę rozpuścić w 2 łyżkach wody i dodać do mąki.
- Jajko wmieszać do ostudzonego miodu. Miód połączyć z mąką i zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 12 godzin.
- Z twardego kartonu przygotować szablony. Wyciąć 4 prostokąty o wymiarach 16 x 14 cm (2 na dach i 2 na przednią i tylną ścianę domku). W dwóch prostokątach (na ścianę przednią i tylną) ściąć dłuższy bok ukośnie w trójkąt na wysokości 5 cm (inaczej mówiąc, należy odmierzyć 5cm wzdłuż dłuższego boku i powyżej ściąć w trójkąt). Wyciąć dwa prostokąty o wymiarach 12 x 5 cm (ściany boczne).
- Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasto podzielić na pół. Zagnieść ponownie (ciasto jest twarde i należy je ponownie zagnieść, aby zmiękło i dało się rozwałkować).
- Jedną połowę ciasta rozwałkować na blasze, na całej jej powierzchni.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół (termoobieg: 160°C).
- W tym czasie rozwałkować na drugiej blasze drugą połowę ciasta.
- Po upieczeniu pierwszego ciasta, rozłożyć na nim wszystkie szablony i wyciąć wszystkie elementy. (Należy zrobić to w miarę szybko, bo ciasto szybko twardnieje).
- Upiec drugie ciasto. Wyciąć z niego podłogę pod domek (jak największą, musi być większa niż podstawa domu, która ma wymiary 12x 14cm). Z resztek można wyciąć drzewka, trawy, choinki.
- Białko ubić na sztywno. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier puder. Powstały lukier przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego lub woreczka do mrożenia i odciąć róg. Lukrem przykleić ściany do podłogi. Poczekać chwilę, aż lukier zaschnie. Następnie przykleić dach.
- Domek udekorować dowolnie, resztą lukru plus słodkościami. Na końcu można posypać go z góry cukrem pudrem.
W czasie oczekiwania na upieczenie ciasta możesz pokolorować obrazki: