Chatka z piernika

Skoro dzisiaj mówimy o Jasiu i Małgosi, nie może zabraknąć chatki z piernika 🙂 Jak ją wykonać? Oto jeden ze sposobów. Poproś o pomoc kogoś dorosłego 🙂

Składniki:

Ciasto piernikowe:

  • 250 g płynnego miodu
  • 250 g brązowego cukru (ewentualnie zwykłego)
  • 100 g masła
  • 600 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika (3,5 – 4 łyżeczki)
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 jajko

Lukier:

  • 1 białko
  • ok. 200 g cukru pudru

Dodatkowo:

  • dowolne słodkości do ozdobienia domku
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Miód, cukier i masło podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Mąkę wymieszać osobno z przyprawą korzenną i kakao. Sodę rozpuścić w 2 łyżkach wody i dodać do mąki.
  3. Jajko wmieszać do ostudzonego miodu. Miód połączyć z mąką i zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 12 godzin.
  4. Z twardego kartonu przygotować szablony. Wyciąć 4 prostokąty o wymiarach 16 x 14 cm (2 na dach i 2 na przednią i tylną ścianę domku). W dwóch prostokątach (na ścianę przednią i tylną) ściąć dłuższy bok ukośnie w trójkąt na wysokości 5 cm (inaczej mówiąc, należy odmierzyć 5cm wzdłuż dłuższego boku i powyżej ściąć w trójkąt). Wyciąć dwa prostokąty o wymiarach 12 x 5 cm (ściany boczne).
  5. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Ciasto podzielić na pół. Zagnieść ponownie (ciasto jest twarde i należy je ponownie zagnieść, aby zmiękło i dało się rozwałkować).
  7. Jedną połowę ciasta rozwałkować na blasze, na całej jej powierzchni.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół (termoobieg: 160°C).
  9. W tym czasie rozwałkować na drugiej blasze drugą połowę ciasta.
  10. Po upieczeniu pierwszego ciasta, rozłożyć na nim wszystkie szablony i wyciąć wszystkie elementy. (Należy zrobić to w miarę szybko, bo ciasto szybko twardnieje).
  11. Upiec drugie ciasto. Wyciąć z niego podłogę pod domek (jak największą, musi być większa niż podstawa domu, która ma wymiary 12x 14cm). Z resztek można wyciąć drzewka, trawy, choinki.
  12. Białko ubić na sztywno. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier puder. Powstały lukier przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego lub woreczka do mrożenia i odciąć róg. Lukrem przykleić ściany do podłogi. Poczekać chwilę, aż lukier zaschnie. Następnie przykleić dach.
  13. Domek udekorować dowolnie, resztą lukru plus słodkościami. Na końcu można posypać go z góry cukrem pudrem.
2
Przepis i zdjęcia ze strony domowe-wypieki.pl
Tak wygląda gotowy domek. Piękny, prawda?
Inne wersje chatki Baby Jagi 🙂

W czasie oczekiwania na upieczenie ciasta możesz pokolorować obrazki: