Jak posiać rzeżuchę?

Wysiewanie rzeżuchy na Wielkanoc to bardzo dawny zwyczaj. Rzeżucha jest symbolem odradzającego się życia i sił witalnych. Jeśli jeszcze jej nie posiałeś, to najwyższa pora, aby zdążyła wyrosnąć i zagościć na wielkanocnym stole.

Jak posiać rzeżuchę?

Najlepiej wysiać rzeżuchę na zwilżoną watę. Potrzebne ci będą:

  • opakowanie nasion rzeżuchy,
  • wata, płatki kosmetyczne lub lignina,
  • woda,
  • płaskie naczynie, skorupki po jajkach lub naczynia ozdobne.
  1. Do naczynia włóż watę lub ligninę, możesz też rozłożyć ją na płaskim talerzu albo obłożyć nią zewnętrzną stronę salaterki (wówczas rzeżucha będzie przypominać zieloną górkę).
  2. Zwilż watę wodą.
  3. Rozsyp nasiona rzeżuchy.Postaraj się zrobić to w miarę równomiernie, by nie było „łysych” miejsc i żadnych prześwitów. Spryskaj je wodą.
  4. Przez cały okres uprawy rzeżuchy (a trwa to około 7-9 dni)podlewaj ją wodą (trzeba to robić codziennie, bardzo ważna jest tu regularność).
  5. Pierwsze nasiona kiełkują zazwyczaj już po 2 dniach. Rzeżucha wyrośnie szybciej, jeśli postawisz ją w słonecznym, ciepłym miejscu. Po ok. 7 dniach można już ścinać rzeżuchę i jeść.

Rzeżucha zawiera witaminę C, A, B1, może mieć dobroczynny wpływ na cały organizm: wzmacnia włosy i paznokcie, poprawia kondycję cery, łagodzi dolegliwości reumatyczne, reguluje pracę tarczycy i trzustki, a także przyspiesza trawienie. Wysiana do dekoracyjnych naczyń będzie ozdobą wnętrza, zarówno podczas świąt wielkanocnych, jak i innych wiosennych dni.