Jak posiać rzeżuchę?
Wysiewanie rzeżuchy na Wielkanoc to bardzo dawny zwyczaj. Rzeżucha jest symbolem odradzającego się życia i sił witalnych. Jeśli jeszcze jej nie posiałeś, to najwyższa pora, aby zdążyła wyrosnąć i zagościć na wielkanocnym stole.
Jak posiać rzeżuchę?
Najlepiej wysiać rzeżuchę na zwilżoną watę. Potrzebne ci będą:
- opakowanie nasion rzeżuchy,
- wata, płatki kosmetyczne lub lignina,
- woda,
- płaskie naczynie, skorupki po jajkach lub naczynia ozdobne.
- Do naczynia włóż watę lub ligninę, możesz też rozłożyć ją na płaskim talerzu albo obłożyć nią zewnętrzną stronę salaterki (wówczas rzeżucha będzie przypominać zieloną górkę).
- Zwilż watę wodą.
- Rozsyp nasiona rzeżuchy.Postaraj się zrobić to w miarę równomiernie, by nie było „łysych” miejsc i żadnych prześwitów. Spryskaj je wodą.
- Przez cały okres uprawy rzeżuchy (a trwa to około 7-9 dni)podlewaj ją wodą (trzeba to robić codziennie, bardzo ważna jest tu regularność).
- Pierwsze nasiona kiełkują zazwyczaj już po 2 dniach. Rzeżucha wyrośnie szybciej, jeśli postawisz ją w słonecznym, ciepłym miejscu. Po ok. 7 dniach można już ścinać rzeżuchę i jeść.
Rzeżucha zawiera witaminę C, A, B1, może mieć dobroczynny wpływ na cały organizm: wzmacnia włosy i paznokcie, poprawia kondycję cery, łagodzi dolegliwości reumatyczne, reguluje pracę tarczycy i trzustki, a także przyspiesza trawienie. Wysiana do dekoracyjnych naczyń będzie ozdobą wnętrza, zarówno podczas świąt wielkanocnych, jak i innych wiosennych dni.